Sökguide

Båda sökmotorerna är kopplade till samma utbud men kan ge lite olika träffar. Filtreringen av urvalet fungerar också olika i de båda sökmotorerna. Vissa sätt att söka passar bäst för Filmkatalogen och andra för Spindeln.
Testa vilken som passar dig bäst!

Filmkatalogen (nya söken)Den här sökmotorn fungerar som en vanlig sökmotor, ex. Google. När du gör en ny sökning rensas den tidigare sökningen automatiskt. Du börjar alltså alltid om från början vid varje sökning.

Filtreringen av urvalet fungera så att den plussar på innehåll för varje val du gör. Väljer du ex. målgrupp ”Grundskola F-3” och ”Grundskola 4-6” plockar Filmkatalogen ut allt som finns för ”Grundskola F-”3 och plussar sedan på med allt som finns för ”Grundskola 4-6”. Du kan alltså se allt material som finns för de både målgrupperna.

Om du gör samma val i spindeln så får du färre träffar. Väljer du ex. målgrupp ”Grundskola F-3” och ”Grundskola 4-6” plockar Spindeln först ut allt som finns för ”Grundskola F-3”. När den sedan ska titta på nästa val ”Grundskola 4-6” kommer den att sortera bort allt som inte finns i båda kategorierna. Den letar efter minsta gemensamma nämnare (i detta fall ”Grundskola F-3”, ”Grundskola 4-6”). Du kommer alltså inte att kunna få upp träffar som endast finns för ”Grundskola F-3. Inte heller det som endast finns för ”Grundskola 4-6”. Men det som finns som ”Grundskola F-3, Grundskola 4-6” kommer synas i träfflistan.

Sök direkt i Filmkatalogen

Spindeln (gamla söken)Spindeln sparar din sökning i en träfflista. När du söker nästa gång söker Spindeln inom den träfflistan. Du kan alltså smala av din sökning med flera sökningar. Vill du börja om från början måste du välja att ta bort alla dina aktuella sökord (det gör du i menyn till vänster)

Filtreringen av urvalet är mer begränsande i Spindeln. Väljer du ex. produkttyp ”Spelfilm” och ”Strömmande video” plockar Spindeln först ut allt som finns för ”Spelfilm”. När den sedan ska titta på nästa val ”Strömmande video” kommer den att sortera bort allt som inte finns i båda kategorierna. Den letar efter minsta gemensamma nämnare (i detta fall ”Spelfilm”, ”Strömmande video”) och tar bort allt annat. Du kommer alltså inte att kunna få upp träffar som endast finns för ” Spelfilm. Inte heller det som endast finns för ” Strömmande video”. Men det som finns som ”Spelfilm”, ”Strömmande video” kommer synas i träfflistan.

Om du gör samma val i Filmkatalogen, som plussar på innehåll för varje val, så får du många fler träffar. Filmkatalogen plockar först ut allt som finns som ”Spelfilm” strömmande och plussar sedan på med allt som finns som ”Strömmande video” i din träfflista.

Sök direkt i Spindeln
...

Hur sökningen viktar
Titel – Nyckelord – Beskrivning

Om du skrivit sökord så får det högre träff om ordet finns i en titel. Därefter om det finns i nyckelorden och sist om det finns i beskrivningarna.

Ord, ordvarianter och böjningar
Sök på bil, då får du även träff på bilen, bilarna. Dock ej bilder etc.

Citationstecken för att få en exakt sökning
Lägger du till citationstecken kring några ord får du en exakt sökning.
Exempelvis ger ”Hur känner vi lycka” ger ett mer exakt resultat än bara Hur känner vi lycka.

Om man använder citationstecken så söks det på exakt vad som finns innanför tecknen – i exakt den ordningen, stavningen etc.
Om man inte har citationstecken kan orden komma i vilken ordning som helst och alla ordvarianter ger också träff. Däremot måste alla ord finnas med även då.

Sökord först
Enklaste sättet att söka är med ett sökord.
Skriv in ditt sökord och sök.
Därefter kan du filtrera genom att klicka i listan till vänster, till exempel på ämne eller målgrupp.
Börjar du med att filtrera kan du missa viktiga träffar, eftersom du då söker i bara just det filtret.